De Klimaatzaak

Is de opwarming van de aarde überhaupt nog wel onder controle te krijgen? En vindt u dat de overheid genoeg de handen uit de mouwen steekt?

Neen vindt alvast ''de Klimaatzaak'', een burgerinitiatief waar onder meer Tom Lenaerts, Francesca Van Thielen, Nic Balthazar en Stijn Meuris de uithangborden van zijn. Daarom spannen ze, samen met bijna 10 000 burgers, een rechtszaak aan tegen de Belgische Staat.

Ze eisen dat de Belgische regeringen voldoende maatregelen nemen om tegen 2020 een kwart minder CO2-uitstoot te hebben, volgens de internationale afspraken in Cancún in 2010. Een uitspraak in de zaak kan nog jaren op zich laten wachten, maar de Vlaamse Klimaatzaak put moed uit hun Nederlandse voorbeeld. Stichting Urgenda won, tegen alle verwachtingen in, op 24 juni hun zaak tegen de Nederlandse Staat. Roger Cox, de advocaat die de Nederlandse zaak pleitte, zal dat ook in België gaan doen.

Is de rechtszaal de plek waar het klimaat zal gered worden? Of raakt de Klimaatzaak hier een fundamenteel probleem van de hedendaagse politiek: het gebrek aan langetermijndenken?
(Chris Michel, Alina Kneepkens & VPRO)

23 november 2015

VRT Panorama (2015)